Februarie, luna filmului documentar romanesc

In luna februarie va invitam sa descoperiti povestea Romaniei de astazi, prin trei filme documentare romanesti despre problemele lumii din jur dar si despre oamenii care au curaj sa construiasca o societate mai deshisa si mai responsabila.

Scoala noastra urmareste de-a lungul a patru ani povestea unor copii romi din orasul transilvanean Targu Lapus. Cand primarul decide sa le construiasca, chiar langa satra, o scoala noua finantata din bani europeni, ei devin pionierii unui experiment social cu urmari neasteptate. Este o poveste spusa cu empatie si luciditate care atinge prejudecatile instiutionale, saracia si dificultatile din invatamant dar si realitatea profunda a comunitatilor romilor.

Tasuleasa: Un Film Fain va introduce in atmosfera unuia din cele mai inedite proiecte sociale din Romania: intr-un campus din varful muntelui Bargaului, langa Pasul Tihuta, o comunitate de  tineri  invata ce inseamna sa fii voluntar si de ce e important sa iti pese.

Internetul se inchide propune o tema la fel de provocatoare: problema drepturilor de autor in lumea internetului. Cultura a devenit colaborativa iar accesul liber la o serie opere de arta (muzica, film, carti) a dus la aparitia unui nou tip de creativitate. Cum ne putem raporta la notiuni ca file-sharing si cum sunt afectati creatorii operelor in cauza?  Aflam de la Marius Moga, Florin Grozea si alti artisti locali care au fost nevoiti sa se adapteze la regulile lumii digitale.

Toate cele trei filme sunt disponibile in mediateca Manifesto, gata sa genereze dezbateri aprinse despre dilemele actuale de care si voi va loviti in fiecare zi. Speram sa va strarneasca curiozitatea si interesul si sa nasca idei de proiecte interesante in comunitarea voastra.

Pentru sfaturi legate de organizarea proiectiilor, structurarea dezbaterilor sau sugestii de invitati ne gasiti oricand la irina@oricum.ro!