Manifesto: misiune indeplinita

Dupa 5 ani de proiectii de filme documentare in liceele din toata tara, programul ”Cluburile de Film Manifesto” se incheie. Pentru ca este important sa evaluezi fundamentele si impactul unui proiect, Asociatia ORICUM a luat decizia de a folosi experienta si comunitatea construite in jurul Cluburilor de Film MANIFESTO pentru a dezvolta noi proiecte in zona educatiei creative.

Asa cum a rezultat din studiul de impact realizat impreuna cu Shortcut Research, filmele documentare vizionate si dezbatute in mediul scolar deschid perspectivele liceenilor, contribuie la modificarea atitudinii si comportamentelor lor cu privire la problemele globale, cresc dorinta de implicare civica. MANIFESTO a creat un spatiu alternativ in scolile romanesti, un mediu in care tinerii au avut posibilitatea de a aprofunda cateva teme mai putin discutate in mediul educational sau in familie.

Aceeasi cercetare ne-a demonstrat ca tinerii de astazi sunt preocupati de viitorul lor si dornici sa se implice in activitati care sa le stimuleze creativitatea si exprimarea libera. Acestea vor fi si punctele de pornire pentru urmatorul proiect educational ORICUM, care va avea in vedere integrarea instrumentelor alternative specifice industriilor creative in procesul formal de invatare.

Filmele din mediateca MANIFESTO si alte materiale relevante pentru folosirea documentarelor in scoli raman in continuare disponibile pentru elevi si profesori pana la finalul prezentului an scolar. Ele pot fi solicitate pentru diverse proiecte cu scop educativ printr-un e-mail la adresa salut@oricum.ro. Ne gasiti la aceeasi adresa pentru orice intrebari sau sfaturi.

Manifesto a reusit sa mobilizeze o comunitate frumoasa de tineri pasionati de film documentar si interesati sa cunoasca problemele oamenilor de pretutindeni, dar si sa gaseasca solutii la ele. Ultimii 5 ani de cluburi de film au insemnat aproape 150 de proiectii si dezbateri in 40 de licee din 17 orase ale tarii, 2 proiectii publice, 3 scoli de vara internationale pe tema filmelor documentare, 3 seminarii internationale pe tema drepturilor omului, 22 de proiecte de schimbare sociala scrise de elevi si 3 idei de schimbare sociala implementate in comunitatile din Sibiu, Galati si Turda. Plus multe zambete, prietenii, descoperiri si colaborari reusite! Cativa dintre membrii Manifesto studiaza acum la facultati de film, altii voluntariaza in ONG-uri si continua sa schimbe lumea din jur.

Multumim coordonatorilor si membrilor cluburilor de film MANIFESTO dar si profesorilor care au contribuit la desfasurarea proiectiilor in licee. Pentru echipa ORICUM a fost o experienta valoroasa si speram ca si pentru voi. Suntem convinsi ca schimbarile adevarate vin din partea tinerilor curajosi care pot muta muntii din loc. Noi vom continua sa construim proiecte-manifest care sa reprezinte spiritul unei generatii. Vesti si detalii despre industrii creative si proiectele ORICUM gasiti pe www.oricum.ro si pe facebook.com/Oricum. :)