Despre

CINE?

Asociatia ORICUM, una dintre cele mai dinamice asociatii non-guvernamentale din Romania, care deruleaza proiecte educationale in domeniul industriilor creative.

CE?

Continuand o tradiţie regionala inaugurata de People in Need in Republica Ceha, Asociatia ORICUM isi propune sa aduca in Romania un concept educational inovator, care si-a dovedit succesul in mai multe tari europene. Proiectul consta in organizarea si administrarea unor cluburi de film documentar cu tematica drepturilor omului in licee. Cluburile sunt conduse chiar de catre liceeni si organizeaza proiectii de film in licee lunar. Filmele ating tematici globale, precum: migratia, discriminarea, saracia, rasismul, excluziunea sociala, schimbarile climatice, conflictele armate, etc. Fiecare proiectie este urmata de o dezbatere cu invitati. Coordonatorii cluburilor de film din liceele participante beneficiaza de ateliere de lucru in Romania si celelalte tari partenere (Cehia, Polonia, Slovacia, Estonia) pentru a dobandi mai multe cunostinte in domeniul drepturilor omului si pentru a-si dezvolta abilitatile organizatorice, de management si abilitati tehnice de productie de film documentar.

UNDE?

In 26 de licee din 17 orase din Romania.

DE CE?

Viziunea proiectului Cluburile de Film Manifesto este sa contribuie pe scara larga la utilizarea mijloacelor audio-vizuale in educatie si sa familiarizeze elevii si profesorii de liceu cu problematica chestiunilor globale si a drepturilor omului, introducand teme noi de discutie in scolile din Romania. Facem acest lucru pentru ca mijloacele educationale non-formale cu mare impact, precum filmele, sunt prea putin utilizate in scolile din Romania si pentru ca elevii romani nu sunt familiarizati in timpul orelor de curs cu problematici contemporane reale. Conceptul inovator al proiectului il constituie si componenta de leadership a acestuia, intrucat elevii coordonatori ai cluburilor vor fi direct implicati in management-ul intregului proiect.

CÂND?

Proiectul se desfasoara in Romania din luna mai 2009.

ISTORIC

Reprezentantii Asociatiei ORICUM si 8 elevi au participat pana in prezent la 3 ateliere de lucru desfasurate in Republica Ceha, unde au pus bazele proiectului, au facut schimb de bune practici cu elevi implicati in proiect din Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Estonia si au invatat de la profesionisti tehnici cinematografice pentru realizarea unui film documentar.